W dobie pandemii zwracamy szczególną uwagę na zdrowy tryb życia i nawyki żywieniowe. Te ostatnie są istotne w kontekście otyłości jako czynnika ryzyka – według WHO osoby otyłe mają cięższe objawy COVID-19 i powikłania. Ich układ odpornościowy jest stale w stanie zapalnym, przez co organizmowi brakuje energii na obronę przed nową infekcją. Jedzą też zbyt mało pokarmów zawierających błonnik i antyoksydanty – mówi Piotr Pawiński, Prezes Zarządu Maga Foods Sp. z o.o.
Włączajmy więc do menu jak najwięcej różnorodnych produktów zawierających składniki wspierające budowanie odporności. Niewątpliwie, warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia – dostarczają wielu bezcennych składników mineralnych, witamin, polifenoli oraz obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory, przez co pomogą wydłużyć życie człowieka.
Mimo braku określonego modelu żywienia chroniącego przed zakażeniem koronawirusem lekarze i dietetycy wskazują, iż niezwykle ważne jest zadbanie o wzmocnienie organizmu dzięki prawidłowo zbilansowanej i urozmaiconej diecie oraz odpowiedniej aktywności fizycznej. Pełnowartościowa i odpowiednio skomponowana dieta jest doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw, w ilości przynajmniej 400 g dziennie na osobę. Warzywa powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy, przede wszystkim dlatego, że są żywnością nieprzetworzoną, łatwo dostępną, o stosunkowo dobrej jakości oraz posiadającą doskonałe wartości odżywcze.
W profilaktyce odpornościowej szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C i ß-karoten. Warzywem spełniającym te warunki jest np. marchewka. Znajdziemy w niej przede wszystkim mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu
(prowitaminy A) oraz witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny). Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi: Mg, K, Fe, Ca, P, Na, Zn. Marchewka ze względu na swoje właściwości wywiera pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim, dzięki zawartości luteiny i witaminy A, świetnie wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt, dzięki temu zwalcza nadmierną bladość. Dodatkowo związek ten wspiera naturalną odporność organizmu. Zawarte w marchewce pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. W marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach.
*Materiał ukazał się w czerwcowym numerze miesięcznika Hurt i Detal.